Maliyet Kontrolü (Cost Control)

Maliyet Kontrolü (Cost Control)

05.01.2024

Çoğu işletmenin maliyet kontrolü durumlarını iyi yönetememesi ve zarara uğramasının ana nedenlerinden birisi, iş yeri maliyetlerinin kontrol altında tutulamamasından kaynaklanır.

Maliyetleri kontrol altında tutamamak büyük kayıpların sonunda da işletmenin kapanmasına neden olur. Özellikle maliyet kontrolü, giderlerin alanlarının belirlenmesine ve giderler ile finanslar arasında sağlıklı bir oranda tutar sağlayarak önleyici tedbirler almaya olanak sağladığı için önemlidir.

Maliyet Kontrolü Nedir?

İşletmelerin karı artırmak için işletme giderlerini belirleme ve azaltma uygulamasına maliyet kontrolü adı verilir.

Maliyet kontrolü bütçeleme süreci ile başlayan bir uygulamadır. İşletme sahibi kişiler gerçek olan sonuçları bütçelenen belirli beklentiler ile karşılaştırır. Eğer gerçek olan maliyetler planlanmış olan maliyetlerden yüksek ise, yönetim harekete geçer.

Maliyet Kontrolü Neden Önemlidir?

Öncelikle maliyet kontrolü işletmeyi büyütmek ve karlılığı korumak için önemli bir faktördür. Dış kaynak kullanımı, maliyetleri kontrol etmek amacı ile sıklıkla kullanılır.

Maliyet kontrolü, bir işletmenin maliyetleri üzerinde uygun olacak kontrolü sağlamak amacı ile uygulanır. Bir işletmenin gelir gider analizinin yapılmasında önemli bir rol oynayan maliyet kontrolü bu sebeple belirlenecek olan karın ortaya çıkmasında rol oynayacağından önemli bir kriter olarak görülür.

Maliyet Kontrolünün Amaçları

Maliyet kontrolünün amaçları şöyledir;

  • -Standartların Oluşturulması
  • -Yönetim Bilgilendirilmesi
  • -Gereksiz Tüm Harcamaların Önlenmesi
  • -Personel İstihdamı İle İlgili Kararlar
  • -Fiyatlandırma
  • -Gelir Giderlerin Analizi

Gibi kriterler maliyet kontrolünün amaçları içerisinde yer alır.

Maliyet Kontrolü Nasıl Hesaplanır?

Maliyet kontrolü hesaplama süreci, genellikle işletmenin mevcut olan maliyetlerini hedeflenen veya ideal olan maliyet karşılaştırmaları üzerine kuruludur. Tüm bu karşılaştırma aslında sadece işletmenin maliyetlerini düşürme veya verimliliğini artırma stratejileri üzerine kurulmuş sistemlerdir. Örneğin; gerçek maliyetler eğer hedeflenen maliyetten yüksek ise, belki süreçlerin tümü gözden geçirilmeli ve kaynakların daha verimli kullanılmasına olanak tanınmalıdır.

Maliyet kontrolünün diğer bir önemli boyutu da stok kontrolüdür. İşletmelerin stok düzeyleri, işletmenin maliyetlerini doğrudan etkileyen faktörler arasında yer alır.

Bize Ulaşın

İletişim formu aracılığıyla ve 444 40 80 numaralı iletişim numaramız üzerinden bize taleplerinizi iletebilirsiniz.

Biz Sizi Arayalım

Ücretsiz Tanıtım

*  Bizden haber alma sisteminden çıkmak istediğiniz zaman ise istek öneri formu aracılığı ile talebinizi iletebilirsiniz. Tarafımıza ulaşan talebiniz aynı gün içerisinde işleme alınacaktır.

GÖNDER
14 Gün Ücretsiz Deneyin *Kredi Kartı Gerektirmez